Pikku naisia mullistaa maailmaa Turun Kaupunginteatterissa, kun päänäyttämön valtaa Marchin perheen hurmaavan karismaattinen omaa polkuaan etsivä sisarusparvi. Louisa May Alcottin alkuperäisteokseen perustuva ja Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan sijoittuva klassikkoteos Pikku naisia marssitetaan lavalle voimakkaan herkästi ja esitys tempaa mukaansa ensi hetkistä lähtien.
Musta tuntuu, että mä olen löytämässä oman tarinani.
Vasemmalla: Pikku-naisia, Linda-Hämäläinen (Amy). Oikealla: Pikku naisia, Isla Mustanoja (Jo). Kuvat Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.
Taitava työryhmä tuo rakastetun klassikon nykypäivään alkuperäisteosta kunnioittaen
Pikku naisia on tyttökirjallisuuden rakastettu klassikko ja Turun Kaupunginteatterissa sen on äärimmäisen taitavasti sovittanut uudelleen Satu Rasila. Esitykseen on alkuperäistä tarinaa mukaillen löydetty selkeä näkökulma, joka tuo modernin naiskuvan esiin ihailtavan rehellisesti ja lämmöllä. Kirjoittaminen ja oman maailman luominen on tärkeää niin teoksen päähenkilölle kuin Rasilallekin ja näytelmästä huokuu oma kertomisen kulma hyvyyden kautta.
Teoksen on ohjannut Sini Pesonen ja hänelle on ollut tärkeää tuoda tyttöjen maailma ja teini-ikäisyys näytelmän keskiöön. Ajankuva on säilytetty, mutta se on tuotu tähän päivään tuoreella tavalla. Arvostan sitä, että ohjauksessa on haluttu nostaa Josephinen eli Jo’n henkilö parrasvaloon myös queer-tulkinnan kautta. On ilahduttavaa, että Pesonen tuo esiin tyttöoletettujen maailman ja sen, että kuka tahansa ansaitsee saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin haluaa, ilman pelkoa vähättelystä ja hyljeksinnästä.
Pikku naisia. Vasemmalta Anna Airola (Beth), Linda Hämäläinen (Amy), Katariina Havukainen (Meg), Isla Mustanoja (Jo) ja Samuel Kujala (Ted). Kuva Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.
Pikku naisia Turun Kaupunginteaterissa – lavalla nähdään historiallisen epookin rinnalla feminiininen haavemaailma
Pikku naisten taiteellinen työryhmä on luonut lavalle kerrassaan maagisen maailman. Historiallisen epookin rinnalle on kuorrutettu feminiininen haavemaailma ja ne täydentävät toisiaan saumattomasti. Pikku naisten lavastussuunnittelu on skenografi Tinja Salmen taidonnäyte, joka on toteutettu nerokkaasti. Yksityiskohtia on runsaasti ja esimerkiksi yläkertaan vievät portaat antavat näytelmälle lisäpontta useaan otteeseen.
Pikku naisia. Vasemmalta Samuel Kujala, Anna Airola, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Katariina Havukainen, Linda Hämäläinen ja Isla Mustanoja. Kuva Otto-Ville Väätäinen, Turun kaupunginteatteri.
Näytelmän puvustus on kauniin kerroksellista ja kujeilevaa. Pukusuunnittelija Tuomas Lampisen timantiksi hiotun suunnittelutyön tuloksena aikakauden pitkät hameet pitsipaitoineen tuodaan nykyaikaisten farkkuasujen rinnalle vallattomalla tavalla. Eeppisen kaunis pukuloisto korostuu maskeeraja-kampaaja Saara Tawastin suunnitteleman naamioinnin kanssa ja näytelmän hahmot luovat uskottavan ajankuvan modernilla twistillä.
Feminististä kannanottoa tuodaan esiin muun muassa Iiro Laakson äänisuunnittelun kautta ja näytelmässä kuultavat tutut, vahvojen naisartistien esittämät biisit herättelevät muistoja ja laittavat jalan vipattamaan. Janne Teivaisen valosuunnittelulla ja Mika Hiltusen videosuunnittelulla Pikku naisten tarina nivotaan ehjäksi kokonaisuudeksi, joka hakee vertaistaan.
Pikku naisia. Vasemmalta Linda Hämäläinen, Anna Airola, Riitta Salminen, Isla Mustanoja ja Katariina Havukainen. Kuva Otto-Vile Väätäinen, Turun kaupunginteatteri.
Pikku naisten roolisuoritukset – yhdessä tekeminen on avain onneen
Marchin perheen naiset täyttävät Turun Kaupunginteatterin päänäyttämön hersyvällä energiallaan, leikkimielisyydellään sekä unelmillaan ja vahvalla läsnäolollaan. Näytelmä nostaa keskiöön omanlaisen sisarusparven elämän iloineen, suruineen ja epävarmuuksineen, ottaen samalla kantaa naisten vaikutusmahdollisuuksiin maailmassa.
Lavalla on läsnä koko tarinan ajan vahva sielunsiskous ja ystävyys, kun poikamaisen kapinallinen Jo (Isla Mustanoja), hyväsydämisen ujo Beth (Anna Airola), äidillisen lempeä Meg (Katariina Havukainen) ja kunnianhimoisen kipakka Amy (Linda Hämäläinen) kasvavat rakastavassa kodissa korvaten materiaaliset puutteet kekseliäisyydellä ja mielikuvituksella. Mustanoja, Airola, Havukainen ja Hämäläinen suoriutuvat rooleistaan loistavasti tuoden esiin oman hahmonsa erityispiirteet.
Sisaruksista eniten samaistuin Bethiin, jonka hyväsydämisyydessä näen omia luonteenpiirteitäni. Airola on minulle myös ennestään tuttu sarjasta Aikuiset, joten ehkä siksikin hän tuntuí sisaruksista läheisimmältä. Mutta tunnistan myös Jo’n tarinankertojassa ja kirjoittajassa paljon itseäni.
Pikku naisia. Isla Mustanoja ja Kirsi Tarvainen. Kuva Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.
Raikkaan tuulahduksen näytelmään tuo Ted Laurencea näyttelevä Samuel Kujala, joka pääsee sisarusparven mukana leikkimään salaiseen Pickwick-kerhoon. Marchin tätinä nähdään valovoimaisen karismaattinen Kirsi Tarvainen. Huomasin nauravani monta kerta ääneen hänen hahmonsa laukoessa totuuksiaan elämästä. Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös perheen äiti (Riitta Salminen), sodassa palveleva isä ja Tedin isoisä Herra Laurence (Kimmo Rasila), Megin mielitietty John Brooke (Markus Ilkka Uolevi) ja Fritz Bhaer ja toimituspäällikkö (Stefan Karlsson).
Kymmenen pistettä ja papukaijamerkin haluan antaa valkoiselle pukijalle ja punaisin puvuin liikkuville näyttämöavustajille, sillä yleensä heidät nähdään mustiin pukeutuneina varjoissa liikkuen. Mielikuvitusta on käytetty näytelmässä monella tapaa ja se on varmasti ollut työryhmällekin ihanan vapauttavaa!
Luo oma maailmasi, kulje omaa polkuasi.
Pikku naisia. Anna Airola, Isla Mustanoja ja Linda Hämäläinen. Kuva Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.
Pikku naisia Turun Kaupunginteatterissa on luova, hauska ja lähimmäisenrakkautta korostava näytelmä
Pikku naisten esityksessä väreilee sellainen energia, että sitä katsoessa kaikki asettuu perspektiiviinsä. Tuon tunteen sisälläni loivat näytelmän taiten tehty sovitus ja ohjaus, tunteella näytellyt roolisuoritukset, tarttuva musiikki, helmoja hulmuttava puvustus, sopivan pelkistetty lavastus ja tuon kaiken muodostama ehjä kokonaisuus.
Vasemmalla: Pikku naisia. Isla Mustanoja (Jo) ja Anna Airola (Beth).
Oikealla: Pikku naisia. Isla Mustanoja, taustalla Linda Hämäläinen. Kuvat Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.
Pikku naisten maailmassa saat olla irti arjen hektisyydestä ja voit peilata näkemääsi omaan elämääsi, näytöksen aikana ja sen jälkeen. Olisin itse voinut unohtua Marchin perheen luo ja olla yksi perheen naisista, niin paljon näytelmässä oli samaistumispintaa.
Uskon, että Pikku naisten sanoma antaa voimaa meille jokaiselle olla omalla tavallaan vallankumouksellinen ja rohkea, mutta myös samaan aikaan luvan olla haavoittuva ja hauras. On tärkeää unelmoida ja maalata oman näköistä elämää isolla siveltimellä uskoen itseensä ja siihen, että pystyy ihan mihin tahansa.
Pilvi
Pikku naisia Turun Kaupunginteatterissa keväällä 19.5. asti ja näytökset jatkuvat syyskaudella 7.9.-9.12.2023. Hanki liput pian Lippikseltä tai lippu.fi:stä.
ps. Tiesitkö, että huikea Cabaret saapuu taas syksyllä Turkuun? Lue Primadonnien arvio Cabaret Turun Kaupunginteatterissa. Haastattelimme Unnan kanssa lisäksi näytelmän seremoniamestaria Miiko Toiviaista, lue artikkelimme Haastattelussa näyttelijä Miiko Toiviainen.
Artikkelin kuva Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.