Kulttuuri

Ravisuttava Riivaajat Turun Kaupunginteatterissa

Riivaajat Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa

Istuudumme penkkirivistön puoliväliin ja pian huomaammekin olevamme osa pienessä kaupungissa järjestettävää salaista kokousta vallankumouksellisen terroristisolun jäseninä.

Fjodor Dostojevskin vaikeimpana ja raskaimpana, toisaalta taas nerokkaimpana teoksena pidetty Riivaajat on ravisuttava yhteistuotanto Turun Kaupunginteatterin, Teatteri KSR:n, Teatteri Jurkan ja Tampereen Teatterin kanssa. Dostojevskin romaanin pohjalta monologin on sovittanut ja ohjannut Tuomo Rämö. Äänisuunnittelusta ja musiikista vastaa Hannu Hauta-aho, vähäeleisen, mutta sitäkin vaikuttavamman lavastuksen on suunnitellut Markus Tsokkinen ja pukusuunnittelun on loihtinut Heidi Tsokkinen. Valosuunnittelusta vastaa Marko Kallela. Näyttämöllä loistaa meille monesta Turun Kaupunginteatterin esityksestä tuttu Markus Järvenpää, mutta tällaisena yhden miehen -show’n hallitsevana virtuoosina emme ole häntä koskaan aiemmin nähneet.

Maailmankirjallisuuden merkkipaalunakin pidetty teos menee ihon alle

Riivaajat pitää intensiivisesti otteessaan heti alusta lähtien. Puhutteleva tulkinta tuo iholle vallankumouksellisen terroristisolun jäsenet ja heidän läheisensä. Teos kuvaa Venäjän keisarikunnan poliittista kaaosta 1800-luvun loppupuolella ja tässä Dostojevskin klassikossa sukupolvet ja aatteet törmäävät karusti kuvattaessa kahtia jakautunutta kansakuntaa. Teos on ollut Dostojevskille aikanaan hyvinkin henkilökohtainen, sillä hän kuului nuorena Mihail Petrasevskin johtamaan ”Petrasevskin piiriin”, jossa luettiin ääneen vallankumouksellisia runoja ja kiellettyjä kirjoja. Tämä oli Tsaarin ajan Venäjällä ankarasti kielletty ja Dostojevskin vangitsemisen jälkeen hän vältti täpärästi kuolemantuomion pakkotyötä Siperiassa tehden.

Riivaajat, Turun Kaupunginteatteri.

Riivaajat, Markus Järvenpää. Kuva Marko Mäkinen.

Monologi on taidemuotona sekä katsojalle että roolin toteuttajalle haastava. Riivaajissa ei kuitenkaan ole mielestämme kyse monologista, sillä niin taiten Markus Järvenpää kaikki roolinsa vetää. Hän on ilmiömäisen muuntautumiskykyinen näyttelijä, jonka vahvaa lavapresenssiä on äärimmäisen mielenkiintoista ja vaivatonta seurata. Tarina etenee kettinkien maalaamalla näyttämöllä hahmojen osalta taidokkaasti ja samalla Järvenpää luo meille katsojille mielenmaiseman, jossa olemme osa teosta. Kerrassaan mykistävää.

Ilmeikäs tulkitsija vangitsee katsojan huomion

Roolihahmosta toiseen Järvenpää siirtyy rauhallisesti ja hitaasti, ottaen näin itselleen tilaa siirtyä roolihahmon persoonaan ja mieleen. Äänenpainoilla, ilmeillä ja hahmojen fyysisellä olemuksella on suuri vaikutus katsojaan ja sitä kautta Järvenpää antaa hahmojen kasvaa katsojan mielessä jättäen tilaa myös pohdinnalle.

Järvenpää tulkitsee taitavasti ihmismielen sairaitakin puolia ja huomaa ettei hän ole ensimmäistä kertaa roolittamassa monologia. Rämön sovitus ja ohjaus huomioivat loistavasti Dostojevskille tyypillisen ihmiskuvauksen, josta mustavalkoisuus on kaukana ja paatuneimmasta rikollisestakin pyritään löytämään jotain hyvää.

Toimin, en toivo.

Riivaajat, Turun Kaupunginteatteri.

Riivaajat, Markus Järvenpää. Kuva Marko Mäkinen.

Äärimmäisen taitavaa ja vauhdikasta roolityöskentelyä

Markus Järvenpää esittää Riivaajien kaikki roolit varmoin ottein. Kullakin viidellä salaliiton jäsenellä on oma tunnistettava ominaisuutensa. Verhovenski (punainen huivi) odottaa suunnattomalla palolla ihailunsa kohdetta ja terroristisolun johtohahmoa, Stavroginia, palaavaksi, jotta vallankumous voisi alkaa.

Stavrogin (silmälasit) ei ole johtohahmon statuksen ja omien traumojensa puitteissa kuitenkaan valmis astumaan salaisen kokouksen, saati yleisön eteen, ja pysyttelee varjoissa, mikä saa Verhovenskin pettymään yhä uudelleen. Muita roolihahmoja ovat nuori, huomaamaton ja vallankumouslehtiä painava nainen Lizaveta (musta viuhka), itsemurhaa suunnitteleva Kirillov (punainen pallo) ja salamurhan kohteeksi joutuva Satov (punaiset suojakäsineet).

Nythän on niin, että me ollaan kaikki vaarassa.

Riivaajat, Turun Kaupunginteatteri.

Riivaajat, Markus Järvenpää. Kuva Marko Mäkinen.

Roolien toteutus on erittäin toimiva ja katsoja pysyy läpi näytelmän kartalla missä mennään, vaikka roolit vaihtuvat suhteellisen tiuhaan tahtiin. Oman lisänsä näyttömälle antaa vaikuttava äänimaailma, jossa kuullaan kolmea hahmoa, Varvara Petrovaa (Stavgorinin äiti, Lizavetan ottoäiti), Munkki Tihonia ja Ninaa (Satovin hylännyt vaimo) nauhalta käsin.

Salaisen kokouksen luoma painostava ilmapiiri yhdessä ihokarvoja nostattavan musiikin ja vilkkaan mielikuvituksen kanssa tekevät tehtävänsä ja huomaamme puristavamme toisiamme kädestä.

Riivaajat, Markus Järvenpää. Kuva Marko Mäkinen.

Yksi huikeimmista kohtauksista on Verhovenskin kaksintaistelu oman isänsä kanssa ja jännitys tiivistyy askel askeleelta äänimaailman virittäessä pistooleja sekä meidän mieliä. Järvenpään hahmon pälyilevä katse ja suorastaan hulluuden partaalle ajautuva uhrautuvaisuus on intensiivistä seurattavaa.

Järvenpää osaa revitellä myös äänimaailmalla. Yksi mieleenpainuvimmista kohtauksista on komea yksinlaulu Jonain päivänä, joka muuntautuu rauhallisesta temmosta yhtäkkiä moderniin punk-rockiin. Järvenpää kasvattaa tunnelmaa ja pitää yleisön keskittymisen hyppysissään herkeämättä. Musiikkikohtaus on yllättävyydessään toimiva osa tarinankulkua ja jälleen yksi lisä Järvenpään mittavaan taitorepertuaariin.

Riivaajat, Turun Kaupunginteatteri.

Riivaajat, Markus Järvenpää. Kuva Marko Mäkinen.

Mikä on loppujen lopuksi maailman ja itsensä muuttamisen hinta?

Ihmisluonnon riivaajat ja hyvät puolet ovat aina kamppailleet keskenään, ja ne ovat täysin luonnollinen ihmismielen asettama keino hakea hyväksytyksi tulemista. Näytelmän ihmiskohtalot ahdistavat, naurattavat, itkettävät ja laittavat pohtimaan maailman menoa. Jokaisella meistä on tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi, oli kohde sitten ihminen, aatteellinen ideologia tai ihanne. Jokainen pohtii mielessään kelpaanko minä tällaisena vai pitääkö minun olla toisenlainen, jotta minut hyväksytään.

Riivaajat Turun Kaupunginteatterissa 26.2.2020 asti. Liput Turun Kaupunginteatterin Lippikseltä tai lippu.fi

Artikkelin kuva: Riivaajat, Markus Järvenpää, kuva Marko Mäkinen.

Marraskuun lopulla koimme toisenkin monologin. Lue Mysteerio Buffo Turun ylioppilasteatterissa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *