Don Juan -arvostelu yhteistyössä Turun Kaupunginteateatterin kanssa.
Sinä et tiedä millainen mies on Don Juan.
Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä syksyllä 2019 ensi-iltansa saanut Don Juan tekee kunniaa Molièren klassikkokomedialle. Don Juanin moraaliton hahmo viettelee tarinallaan niin naiset, miehet kuin yleisönsäkin. Täysin halujensa ohjaamana Don Juan pyrkii täyttämään elämänsä nautinnolla välittämättä oikeasta tai väärästä.
Don Juan on itsetietoinen naisten viettelijä, joka juopuu kyltymättömästi avioliiton ulkopuolisesta rakkaudesta unohtaen yhteiskunnan asettamat normit ja kyseenalaistaen avioliiton pyhän sakramentin. Hänelle mikään ei ole pyhää ja siksi hän kukistaakin häikäilemättömästi kaunotarten vastarinnan ja kirmaa pilttuusta pilttuuseen kuin nuori ori kuohahtelevien halujensa vallassa. Vapauden kaipuussaan ja intohimojaan rajoittamatta Don Juan piiloutuu uskonnollisen tekohurskauden naamion taakse ajautuen itse samalla kuitenkin syvemmälle vallan väärinkäytön syövereihin.
Don Juanin työryhmä taituroi lavalle vahvaa rakkauden hekumaa
Molièren tekstin suomennoksesta vastaa kunniaakkasti Arto af Hällström, joka ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hän on nimittäin aiemmin ohjannut muun muassa sekä Molièren että Shakespearen teoksia. Don Juanin on häkellyttävän taitavasti sovittanut ja ohjannut Turun Kaupunginteatterille Pasi Lampela, maamme arvostettu teatteriohjaaja ja kirjailija.
Taitavasti sävytetyn ja mystisesti tummanpuhuvan lavastuksen tarkkaan mietittyine yksityiskohtineen on suunnitellut Markus Tsokkinen. Toimiva ja niin ikään yksityiskohtainen pukusuunnittelu on Tuomas Lampisen kätten jälkeä. Äänisuunnittelusta vastaa Tuomas Rissanen ja valoista Jarmo Esko. Anna Kulju on suunnitellut teoksen naamioinnin. Don Juan on yhteen hitsautuneen työryhmänsä ansiosta tasapainoinen kokemus kaikille aisteille. Vavisuttavan dramaattinen loppukohtaus saa ihokarvat nousemaan pystyyn – mikä lavastuksellinen huipennus tämä olikaan!
Turun Kaupunginteatterin Don Juanina valloittaa lavakarismaa huokuva Eero Aho. Hänen lojaaliudessaan ailahtelevana palvelijanaan puolestaan säkenöi vivahteikkaan roolityön tekevä Hannes Suominen (Sganarelle). Muissa rooleissa lavalla nähdään Minna Hämäläinen (Dona Elvira, Mathurine), Riitta Salminen (Charlotta, Aaveen ääni) Petri Rajala (Don Luis, La Ramee, Don Alonso, Komendantin muistomerkki), Kimmo Rasila (Gusman, Köyhä, Herra Dimanche) sekä Markus Ilkka Uolevi (Don Carlos, Pierrot). Törinää tötteröön tarjoilee tuubansoittaja Kari Lilja.
Erotiikkaa tihkuva Don Juan ja nöyrä Sganarelle
Eero Ahon roolisuoritus mykistää. Emme muista milloin olisimme vastaavaa nähneet. Aho on kerrostanut hahmostaan monisyisen ja läpimoraalittoman viettelijän, joka pitää katsojaa herkeämättömässä otteessaan. Ahon lavakarisma tutisuttaa katsojia hänen jokaisessa eleessä, liikkeessä ja äännähdyksessä. Eero Aho ei vain näyttele Don Juania, hän on Don Juan.
Ahon yhden miehen show on ajoittain niin lumoavaa katsottavaa, että se meinaa viedä huomion kaikelta muulta lavalla tapahtuvasta. Don Juanilla on koko ajan menossa jotain, hän on herkeämätön kuuntelija kunnes tuuliviirin lailla hänen keskittymisensä taas suuntautuu muualle. Hän elää täysillä hetkessä, antaen huomionsa milloin mihinkin, mutta kaiken taustalla väreilee Don Juanin oman nautinnon tavoittelu – hinnalla millä hyvänsä.
Eero Aho ei vain näyttele Don Juania, hän on Don Juan.
Bravo Eero! Turun Kaupunginteatterin Don Juan on koko kehoa vavisuttava kokemus ja kerrassaan upea taidonnäyte Ahon mestarillisista näyttelijäntaidoista. Myös Don Juania peesaava palvelija Sganarelle on Hannes Suomisen luotsaamana herkullinen ja tarkkaan rakennettu hahmo. Hän on reaalimaailman kivijalka, joka yrittää epätoivoisesti takoa järkeä ailahtelevan isäntänsä rakkaudentäyteiseen mieleen, kuitenkin tätä selän takana panetellen ja tämän moraalia äimistellen.
Rakkaudenkaipuuta janoavat naiset
Don Juanin pauloihin joutuneita naisia esittävät Minna Hämäläisen aatelisvaimo Dona Elvira ja Riitta Salmisen maalaistyttö Charlotta. Heidän yhteiskunnallinen asemansa poikkeaa täysin toisistaan, mutta molempien halu uskoa rakkauteen on yhtä vahva. Hämäläinen maalaa tarkan kuvan katkeroituneen tulistuneesta ja surullisesta vaimosta, joka on lopen uupunut miehensä lemmenseikkailuihin ja siihen, että tämä ei tee mitään heidän avioliittonsa pelastamisen eteen. Donna Elvira jaksaa kuitenkin uskonsa voimin ja turvautuu siihen tietoon, että jumalattomalle miehelle ei taivaan kiitosta heru. Salmisen taiten rakentama herkkäuskoinen ja helposti huijattava nainen on sulaa vahaa Don Juanin käsivarsilla kun tämä mösjöö vannoo hänelle ikuista rakkauttaan ja naimisiinmenoa.
Näytelmän rakkaudenkaupuiset naiset edustavat tämänkin ajan stereotypioita. Vaikka naiset usein kertovat ehkä avoimemmin halustaan löytää rakkauden, on miehilläkin samanlaisia unelmia. Millainen tämä tarina olisikaan jos Don Juanin pääroolissa olisi nainen, joka juopuisi rakkauden valtapelistä?
Riisuttu musiikkimaailma tiivistää näytelmän tunnelmaa
Erityiskiitoksen haluamme antaa tuubansoittaja Kari Liljalle. Matala vaskisoitin on kuin luotu näytelmälle ja tuuban pyöreät ja pehmeät äänet luovat juuri oikeanlaisen tunnelman näyttämölle. Suuri ja komea soitin tekee kunniaa Don Juanin tarinalle ja äänimaailman vahvuus ja komeus saa iholla aikaan väristyksiä. Vaatii soittajalta myös kurinalaisuutta olla koko näytöksen ajan nurkkauksessa hiljaa istuen ja omaa vuoroaan odottaen.
Don Juan kuiskii korvaan hunajaa toistaen oppimaansa kaavaa uudelleen ja uudelleen
Don Juan on klassikkoteos jo 1600-luvulta ja sen tematiikka käsittelee puhuttelevia aiheita kuten moraalia, teismiä sekä hyveitä ja paheita. Don Juan uhmaa isänsä tahtoa ja toiveita edustaa yläluokkaa ja käyttäytyä yhteiskunnan asettamien normien mukaisesti. Sen sijaan hän on paatunut ja elää täysin omien sääntöjensä mukaan näin ollen käyttäen omaehtoista ylivaltaa. Mikä siis erottaa hänet lopulta isänsä kaltaisista miehistä?
Mielenkiintoinen on myös Hannes Suomisen jokseenkin alistuva, mutta monisyinen palvelija Sganarelle, joka on moraalinen ankkuripiste Don Juanille. Yksinkertainen palvelija osoittaa syvää pohdintaa käsittelemällä elämän tarkoitusta ja olemista yrittäen käännyttää isäntänsä toivotonta sielua katumukseen. Siinä välähtää myös Don Juanin viekkaus sekä älykkyys, hän toki kuuntelee palvelijansa hapuilevaa pohdintaa, mutta edes se ei onnistu vavisuttamaan häntä. Ajatteleeko Don Juan kenties itse olevansa toivoton tapaus?
Don Juanin hahmo on kiihkossaan koukuttava ja yleisö katsookin häpeilemättömän naistensankarin seikkailuja kiinnostuneen paheksuvasti ihaillen. Eikö Don Juan välinpitämättömyydessään edusta juuri kaikkia niitä itsekkäitä asioista, joita saatamme mielemme pimeissä sopukoissa itsekin pohtia? Mitä jos millään ei olisi mitään väliä eikä teoistaan voisi joutua edesvastuuseen? Tai lähinnä, että oma moraali ja kunniantunto antaisi elää elämää, jossa ei olisi katumusta?
Ei, tapahtukoon mitä tahansa, älköön kukaan pääskö sanomaan että minä katuisin.
Don Juanin pauloissa Turun Kaupunginteatterissa
Turun Kaupunginteatterin Don Juan käsittelee kaunistelematta nyky-yhteiskunnan ongelmia ja kätkettyjä kipupisteitä sekä tabuja. Näytelmän kantavina teemoina ovat seksuaalisuus, syyllisyys, sukupolvien väliset ristiriidat ja arvojen katoaminen. Aikamme ajankohtaiset ilmiöt nousevat pintaan ja laittavat pohtimaan sitä, mikä on soveliasta ja mikä ei ja kuka määrittää sen mitä omalla elämällään voi ja saa tehdä. Kun intohimoisesti joukkohurmaa ja murskaa sydämiä niin voi käydä kuten rakkauden jumalaa palvovalle Don Juanille, jolle oma kunnia on loppupeleissä kuitenkin arvokkaampaa kuin elämä.
Don Juanin esityskauden on suunniteltu jatkuvan 23.5.2020 asti, mutta koronapandemian takia osa näytöksistä on jouduttu perumaan. Suosittelemme seuraamaan Turun Kaupunginteatterin tiedotusta ja somekanavia esityksen tulevista näytöksistä. Liput Turun Kaupunginteatterin Lippikseltä tai lippu.fi.
Aiemmin olemme nähneet Eero Ahon hurmaamassa Turun Kaupunginteatterin lavalla Claudiuksen roolissa Hamletissa. Lue tekstimme Huumaava Hamlet Turun Kaupunginteatterissa. Hannes Suominen taas ihastutti meitä eräässä toisessa palvelijan roolissa, käypä siis kurkkaamassa Primadonnien Turun Kaupunginteatterin Kotikriitikkokauden aikainen teksti Taru Sormusten Herrasta – Matkalla Keski-Maahan Turun Kaupunginteatterissa.
Primadonnat
Artikkelin kuva: Turun Kaupunginteatteri, Don Juan. Vasemmalta Eero Aho ja Hannes Suominen. Kuva Otto-Ville Väätäinen.