Tiedätkö sen tunteen kun olet saanut kunnon naurut? Siis todella nauranut vatsanpohjasta asti, maskarat silmistä valuen, posket tunnottomina. Nauranut huutonaurua ja tullut aivan hurjan hyvälle mielelle kun olet nähnyt illan täydeltä toisten mokailuja ja nauttinut kertakaikkisen onnistuneesta farssista. Nyt on mahdollisuutesi nähdä Turun Kaupunginteatterissa näytelmä, joka todellakin menee pieleen.
Tiedätkö sen tunteen kun olet saanut kunnon naurut?
Turun Kaupunginteatterin päänäyttämöllä sai ensi-iltansa maailmanmainetta niittänyt ja palkittu Näytelmä joka menee pieleen marraskuussa 2018. Lontoolaisesta pubinäytelmästä (The Play That Goes Wrong, teksti Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields) alkunsa saanut ja sittemmin kansainväliseksi hitiksi noussutta farssia Turussa tähdittävät Peter Ahlqvist, Teemu Aromaa, Iikka Forss, Miska Kaukonen, Ella Lahdenmäki, Severi Saarinen, Riitta Salminen sekä Stefan Karlsson (2018) / Markus Ilkka Uolevi (2019). Näytelmän on ohjannut Mika Eirtovaara ja suomennoksesta vastaa Mikko Koivusalo.
Näytelmä joka menee pieleen puvustuksesta vastaa vaatesuunnittelija Tiina Valkama, joka toimii Turun Kaupunginteatterin vierailevana suunnittelijana. Naamioinnin suunnittelun toteuttaa vankalla ammattitaidolla Minna Pilvinen. Valosuunnittelu on Mika Randellin käsialaa ja äänisuunnittelusta vastaa Jari Tengström. Upeasti viimeistellyt yksityiskohdat saavat näytelmän todella heräämään eloon.
Näytelmä joka menee pieleen kertoo Turun Työväen Teekkareiden Draamaseuran uuden Murha Havershamin kartanossa -näytelmän ensi-illasta. Draamaseura on täynnä enemmän ja vähemmän innokasta ja lahjakasta harrastajanäyttelijää ja alusta asti on selvää, että palavalla intohimolla esiintyvällä joukkiolla ei neuvokkuutta puutu mitä tulee pieniin paikkailuihin ja lavalla sattuneisiin kömmähdyksiin.
Tarkastaja Carteria esittävä Teemu Aromaa on nappivalinta Draamaseuran työlleen täysin omistautuneena ohjaajana. Teemun näyttelijäntyötä on aina ilo seurata. Hänen ylpeydestä (ja myöhemmin epätoivosta) halkeavaa ja julmetulla pieteetillä hiotun roolihahmonsa määrätietoista näytelmän eteenpäin viemistä, kaikista kömmähdyksistä huolimatta, ei voi seurata kuin naurunkyyneliä silmistä pyyhkien. Hän seuraa ohjaustyönsä mestariteoksen näyttelijöiden esiintymistä niin intensiivisesti, että melkein unohtaa omat iskunsa.
Upeat näyttelijävalinnat tarjoilevat parasta viihdettä pitkään aikaan
Iloiset uudet tuttavuudet Turun Kaupunginteatterin lavalla ovat Primadonnille Cecil Havershamia ja Puutarhuri Arthuria esittävä Peter Ahlqvist sekä Thomas Colleymoorea esittävä Ilkka Forss. Molemmat näyttelijät eivät voisi olla parempia valintoja hahmoilleen. Ahlqvistin itsestään ylitsepääsemättömän vaikuttunut, aavistuksen keskittymiskyvyttömän sekä ujon hahmon parasta antia ovat upea dramaattisuus ja “hienovarainen” roolisanojen tulkinta. Jokaisesta onnistuneesta (omasta) vuorosanasta välähtävä ilahtunut hymy on aivan huikeaa seurattavaa. Ahlqvist on meille tuttu kasvo Åbo Svenska Teaterista ja onkin mukavaa nähdä hänet vierailulla Turun Kaupunginteatterissa. Mahtavaa nähdä hyvin toimivaa yhteistyötä Turun teattereiden välillä. Ahlqvist on myös Näytelmä joka menee pieleen -lavastuksen visionääri ja täytyy sanoa, että hän on luonut upean taideteoksen, joka vie katsojan suoraan Havershamin kartanon tukevahkojen seinien sisälle.
Tv:stä ja myös elokuvista meille tuttu Ilkka Forss puolestaan koheltaa lavalla Thomas Colleymoorena ja vaikuttaa tarkastaja Carterin ohella olevan selväpäisin Draamaseuran jäsenistöstä. Forssin hahmon tilannetaju ja raivokas yritys viedä näytelmää eteenpäin niin hyvin kuin se suinkin on mahdollista, on kertakaikkisen mahtavaa seurattavaa. Puhumattakaan eräästä kohtauksesta, jossa näyttelijän ilmiömäinen kyky pitää hallussaan suurta osaa näytelmän esineistöstä samalla kun puhuu pitkän langan päässä olevaan puhelimeen on kuin tämä kaikki kuuluisi täysin suunnitelmiin. Ilkka Forssin vahva ote komediaan, hänen ilmeikkäät kasvonsa kun väistämätön on jo tapahtunut sekä huikea lavakarisma jäävät mieleen.
By the way, Primadonnat eivät malta odottaa, että pääsevät näkemään Forssin ja Aromaan Naantalin Emma Teatterin lavalla tulevana kesänä! #Heideken #aitoturkulainekesäkomedia
Näyttelijän ilmiömäinen kyky pitää hallussaan suurta osaa näytelmän esineistöstä samalla kun puhuu pitkän langan päässä olevaan puhelimeen…
Miska Kaukonen (vuoden turkulainen – onnea Miska!) esittää Hovimestari Perkinsiä. Miskan pokerinaamalle on todellakin käyttöä, sillä hajamielisen hovimestarin lipsahduksia, unohduksia ja muuttuviin tilanteisiin ajautuvaa Perkinsiä ei voi nauramatta seurata. Jäykähkö hovimestari antaakin Kaukosen ilmeikkyyden tulla esiin hienolla tavalla. Sanallinen verbaliikka on koetuksella kun mm. viskikohtaus esitetään useampaan kertaan aina vain nopeammassa tahdissa, kun Perkins unohtaa toistamiseen oikeat vuorosanansa. Meinasimme tikahtua nauruun kohtauksen tahdin kiihtyessä ja siinä olevien näyttelijöiden kimpaantuessa yhä pahemmin.
Lavalla nähdään myös Riitta Salmisen esittämä näyttämömestari Anne, Severi Saarisen Charles Haversham sekä Ella Lahdenmäen Florence Colleymoore, jotka kaikki osaltaan täydentävät hienosti Draamaseuran rivejä. Salmisen ujosta hahmosta puhkeaa lavakarismaa hehkuva näyttelijänalku, Lahdenmäen näytönpaikan epäonnistumisen aikaansaama epätoivo ja palava intohimo suuriin tunteisiin sekä Saarisen hahmon yleinen epäonninen oleminen aina vain väärässä paikassa saavat yleisössä aikaan hervottomat naurunremakat. Hienon lisävivahteen tuo myös Markus Ilkka Uolevin (2019) sekä Stefan Karlssonin (2018) esittämä ääni- ja valomies Teuvo, jonka hahmo nousee roolissaan arvoon arvaamattomaan. Hahmo tuo hauskaa lisämaustetta farssiin ja osoittaa, että teatterissa kaikki voivat joutua tulilinjalle.
Teatterintekijöiden timanttisen tiimityön taidonnäyte
Näytelmä joka menee pieleen tarjoilee ihan käsittämättömän fyysistä farssia alati kiihtyvään tahtiin. Näyttelijät ovat ketteriä ja taipuvat välillä huikeisiin akrobaattisiin suorituksiin ottaessaan moniulotteisesti koko lavan haltuunsa. Naurun kyyneleet saa silmiimme kaikkien epäonnisten sattumusten aiheuttama kohellus, mutta myös hienovaraisesti tasapainotetut hiljaisuudet ja näyttelijöiden järkyttyneet, toisilleen luodut katseet, jotka vievät farssin ylempiin sfääreihin.
Farssi tarjoilee alusta loppuun mahtavan katsannon mitä on se, kun kaikki ihan oikeasti menee pieleen. Meno loppua kohden villiintyy aivan vallattomaksi ja loppukohtaus tuntuu jo ehkäpä liian yliampuvalta. Mutta toisaalta, molempien näytösten pohjustusten jälkeen mikään vähempi voisi tuntua lässähtäneeltä. Ja näytelmä saadaan joka tapauksessa loppuun, meni se pieleen tai ei.
Näytelmä joka menee pieleen kuvaa myös hienolla tavalla teatteria, tiimityöskentelyä ja luottamusta. Epäonnekkaista sattumuksista, unohtuneista vuorosanoista tai väärin menneistä iskuista huolimatta Draamaseura soutaa venettään yhdessä tuumin (kuka nyt mihinkin suuntaan) ja soveltaa (tai soheltaa) tilanteissa vankkana päämääränään saada ensi-ilta vedettyä kunnial– no loppuun. Farssi tuo hienolla tavalla esille teatterin tekemisen ydintä. Kyseessähän on loppujen lopuksi ennalta sovittua joukkuepeliä kohti yhteistä päämäärää ja jos jokin ei mene aivan niin kuin ollaan suunniteltu, sitten tehdään the next best thing ja luotetaan, että kaveri tajuaa ja jatkaa siitä.
Draamaseura soutaa venettään yhdessä tuumin (kuka nyt mihinkin suuntaan)
Näytelmä joka menee pieleen nousee ehdottomasti Primadonnien kaikkien aikojen farssisuosikkien ykköseksi. Mahtavaa, että Turun Kaupunginteatteri on ottanut tämän teoksen ohjelmistoonsa ja tuottanut suuren teatteritalon voimallaan viimeistellyn sekä upealla roolituksella varustetun takuunaurattajan teatterinkävijöiden iloksi. Tämän katsoo ehdottomasti useamman kuin kerran ja Primadonnat ovatkin menossa katsomaan tätä uudestaan myöhemmin tänä keväänä. Meillä oli lisäksi ilo istua katsomossa Turun Kaupunginteatterin kuluvan kauden kotikriitikon ja säkenöivää lavakarismaa hehkuvan Danielin vieressä. Kannattaa käydä lukemassa Danielin artikkeli Talo elää tavallaan Kotikriitikkojen blogista (spoiler alert!).
Ja loppuun vielä teatteri-illan täydentävä vinkkinurkka. Kun menet katsomaan Näytelmä joka menee pieleen kannattaa myös hankkia käsiohjelma, joka on täydellinen ja virittää mukavasti tulevaan. Ja maistakaahan myös herkullista signature-leivosta – leivoshan ei voi mennä pieleen (vai voiko?).
Näytelmä joka menee pieleen Turun Kaupunginteatterissa esityskausi jatkuu 18.5.2019 asti. Lippuja voi hankkia teatterin Lippikseltä ja Lippupiste.fi!
Mukavan teatraalista kevään jatkoa!
Primadonnat
Artikkelin kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri