Hobitti Turun Kaupunginteatterissa -teatteriarvio.
Primadonnien teatterista kirjoittaminen alkoi syksyllä 2017, kun meidät valittiin Turun Kaupunginteatterin Kotikriitikoiksi. Vuoden kestänyt pesti ihmeellisen teatteritalon, sen ammattitaitoisten teatterintekijöiden ja tunneskaalan kaikkia pintoja koskettavien esitysten parissa muutti meitä teatterinkatsojina merkittävästi. Kotikriitikkokautemme huipentui keväällä 2018 Taru Sormusten Herrasta -esitykseen, joka nousi molemmille kaikkien aikojen suosikiksi. Kun hyvästelimme Tarun, jäimme varmasti tuhansien muiden lailla toivomaan, että pääsisimme joskus palaamaan Keski-Maahan. Nyt se toive on toteutunut, sillä Hobitti sai syksyllä 2021 ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa.
J.R.R. Tolkienin kirjoittama ja vuonna 1937 julkaistu Hobitti eli sinne ja takaisin on fantasiakirjallisuuden klassikoita, joka edeltää tarinallisesti Taru Sormusten Herrasta -trilogian aikaa. Hobitti esittelee nimensä mukaisesti hobitin nimeltä Bilbo Reppuli, joka tempautuu Gandalf-velhon sekä äärimmäisen tarmokkaan kääpiöjoukon mukana elämänsä seikkailulle halki Keski-Maan aina Yksinäiselle vuorelle, jossa tuhansia vuosia vanha ja ahne Smaug-lohikäärme vartioi suurenmoista aarretta.
Taitava työryhmä tuo Keski-Maan jälleen Turkuun
Turun Kaupunginteatterin Hobitin on ohjannut Mikko Kouki ja dramatisoinut Sami Keski-Vähälä. Äärimmäisen vaikuttavasta fantasiamaailman lavastuksesta vastaa Teemu Loikas, valosuunnittelusta Janne Teivainen ja äänisuunnittelusta Iiro Laakso. Kekseliäs pukusuunnittelu on Pirjo Liiri-Majavan käsialaa ja käsittämättömän upeasta naamioinnista vastaa Minna Pilvinen. Taistelukoreografian mestari Oula Kitti on suunnitellut näyttämötaistelut ja yhdessä Tero Aallon pyrosuunnittelun ja Sanna Malkavaaran videosuunnittelun kanssa ne vievät katsojan suureen seikkailuun melkoisella voimalla.
Rooleissa loistavat Teemu Aromaa, Mika Kujala, Stefan Karlsson, Minna Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Antti Kyllönen, Marko Pekkarinen, Miska Kaukonen, Markus Ilkka Uolevi, Janne Sundqvist, Iiro Heikkilä, Ville Seivo, Annika Heinonen, Kira Leppälä, Jemina Hyökki, Katarina Suviniitty, Charlotta Ingraeus, Henri Kannisto, Hanna Närhisalo, Helmi Pirkola, Sakari Saikkonen ja Vilma Turku. Esitys on toteutettu yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoululaisten kanssa kanssa.
Keski-Maa lumoaa teatterin lavalla
Lavastuksellisesti Hobitti on nappiosuma, spektaakkeli, jonka kaltaista harvoin pääsee näkemään Suomen teattereiden lavoilla. Keski-Maa aukeaa katsojien silmien eteen monitasoisena, värikkäänä, lumoavana ja jylhänä. Kekseliäät lavastus-, valaistus-, naamiointi- ja puvustusratkaisut luovat tunnelmaa ja Turun Kaupunginteatterin loistavat puitteet mahdollistavat fantasiateoksen ulottuvuuksien toteuttamisen erinomaisesti.
Hobitin kolon lämpö, ukkosen kourissa kauhistuttava vuoristo, Synkmetsän mystisyys ja Yksinäisen vuoren satumaiset aarteet pahamaineisen vartijansa kera on luotu valtavilla lavaste-elementeillä ja kohtaukset vievät katsojan mennessään. Tarusta tuttu äänimaailma kutittelee muistoja ja johdattelee taianomaisesti Keski-Maan syövereihin. Naamiointi ja puvustus ovat jälleen kerran täynnä Turun Kaupunginteatterin taattua laatua ja tyyliä. Useat pikkutarkat yksityiskohdatkin on hiottu viimeisen päälle ja ne täydentävät kokonaisuutta.
Pikkuhiljaa, esityksen edetessä, lisääntyvät pyrotekniset lavastelisäykset herättelevät tunnelmaa vaaroja täynnä olevasta matkasta ja päämääränä olevasta vuoresta sekä sen kauhistuttavasta tulta syöksevästä hirviöstä.
Hobitti Turun Kaupunginteatterissa marssittaa lavalle suuren joukon Keski-Maan hahmoja
Bilbo Reppulin roolissa loistaa Teemu Aromaa, joka on yksi suosikkinäyttelijöistämme. Aromaalla onkin erinomainen resumee rooliin, sillä hän esitti Taru Sormusten Herrasta -näytelmässä Merriä. Hän onnistuukin taitavasti tuomaan, alunperin kaikkea seikkailua muistuttavaakin vastustavan, Bilbo Reppulin hahmoon hienoa kehitystä. Epäilevästä pienestä hobitista, jota seikkailun kutsu kuitenkin kutkuttaa ja joka siihen tarttuu, kuoriutuukin tarinan edetessä pippurinen pieni hahmo. Hän toimii eräänlaisena järjen ja omantunnon äänenä kaoottisen kääpiöjoukon ja vastaan tulevien keskimaalaisten joukossa.
Stefan Karlssonin Thor Tammikilpi on kääpiöiden retkikunnan päällikkö, joka vie joukkiota varmoin ottein eteenpäin apunaan Mika Kujalan hyvin rakennettu Gandalf-velhon rooli. Miska Kaukonen tekee paluun legendaariseen Klonkku-hahmoonsa ja varsinkin hänen ja Bilbon esittämät arvoitukset pimeässä jäävät pitkäksi aikaa mieleemme. Kaukonen nähdään näyttämöllä myös peikkona, Metsänhaltijoiden kuninkaana sekä Järvikaupungin vartijana. Kunniamaininnan annamme hurmaavalle Eero Aholle, joka loistaa tällä kertaa hirmuisen Smaugin äänenä.
Tarinallisesti Hobitti on aavistuksen poukkoilevampi kuin Taru Sormusten Herrasta, mikä vaikuttaa myös teatterin lavalla nähtävään kokonaisuuteen. Vaikkakin molemmissa tarinan pääjuoni on samanlainen ja retkikunta lähtee suorittamaan tehtävää matkan päähän, vaikuttaa hahmojoukon kokoonpano selvästi tarinan dynamiikkaan. Hobitissa on järkevästi vähennetty kääpiöiden lukumäärää kirjan suuresta joukosta, mikä nostaa paremmin esille valittujen luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia. Kuitenkin kääpiöiden kaoottimaisuus on hieman yliajava voima, mikä vaikuttaa tarinan seuraamiseen.
Hobitti Turun Kaupunginteatterissa antaa katsojalle toivoa paremmasta ajasta
Teatterielämyksenä Hobitti on kokonaisuudessaan riemuvoitto kaikille suurproduktioiden ja J.R.R. Tolkienin teosten ystäville. Keski-Maan suuren seikkailun lumo on voimakas ja se antaa katsojalle toivoa luoden uskoa parempaan tulevaisuuteen. Alkuperäistarinaa on teatterimaailman raameissa kunnioitettu hienosti ja täytyyhän se tunnustaa – harva teatteritalo pystyy samaan kuin Turun Kaupunginteatteri!
Primadonnat
Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri
Tutustu myös Pilvin julkaisuun Unelmien täyttymys: Hobitti marraskuussa Turun Kaupunginteatterissa.