Kulttuuri

Hymyssäsuin Tanssiteatteri ERIn Baila Afrika -kyläjuhlassa

*yhteistyössä Tanssiteatteri ERIn kanssa

”Hei hei! Hei hei!” kiljumme yhdessä muiden kanssa ja kiepumme villisti tanssiringissä kohottaen käsiämme kohti kattoa.

Djembe-rumpu lyö tahtia ja rytmit sykkivät alkukantaista voimaa suoraan Äiti-Afrikasta. Yleisö tanssii hurmioituneesti virnistellen yhdessä esiintyjien kanssa. Ilmassa on kyläjuhlan tuntua!

Baila Afrika tuo musiikin ja tanssin ilon sisimpääsi

Olemme saapuneet Tanssiteatteri ERIin, jonka loppukesää rytmittävät Afrikan soundit kun suositut Baila Afrika -kyläjuhlaillat kiidättävät katsojat Guineanlahden tuulisten rantojen tunnelmiin. Baila Afrika -illat ovat yhdistelmä afrikkalaista musiikkia ja suomalaista tanssia ja ovat startanneet ERIn syyskautta jo kuusi vuotta.

Baila Afrika. Edessä Noel Saïzonou ja takana Tiina Lindfors. Kuva Matti Kivekäs.

Baila Afrika on kulttuuritrippi, jonka rumpalina on beniniläinen rumpuvirtuoosi ja multi-instrumentalisti Noel Saïzonou. Afrikkalaisten lyömäsoitinten ilmiömäisen hallinnan lisäksi hän säveltää, laulaa, tanssii ja toimii opettajana ja on vieraillut Suomessa useasti. Noelin lisäksi lavalla nähdään kaksi lyömäsoitinten mestaria. Muusikko-pedagogi ja karismaattinen lava-esiintyjä, Akim Color on syntynyt Beninissä ja muuttanut Suomeen 2000-luvun puolivälissä. Hän on opettanut afrikkalaisia rytmejä mm. konservatorioissa ja Jyväskylän ylipistossa. Turkulainen muusikko-säveltäjä Mikko Väärälä on saanut klassisen musiikin koulutuksen lyömäsoittajana ja hänen musiikkiaan on kuultu mm. lyhytelokuvissa ja sirkuksessa. Upeaa musiikkia ilmentää Tanssiteatteri ERIn huikea ensemble ja tanssijat tuovat omilla koreografioillaan lavalle liskoja, lintuja ja muitakin savannin eläimiä.

Tanssiteatteri ERIn Baila Afrika -kyläjuhlailloissa alusta asti mukana ollut kirjailija ja näyttelijä Vivi-Ann Sjögren kertoo väliajan jälkeen Beninin liskoista. Illan yhteinen ruokailu väliajalla noudattaa Sjögrenin afrikkalaisia reseptejä ja sen aikana nautitaan aromikasta beniniläistä kana- tai kasvispataa maapähkinäkastikkeessa riisin ja juoman kera. Illan juontaa Tiina Lindfors, joka yhdessä Lassi Sairelan, Eeva Soinin, Laura Alhon, Toni Laakkosen, James McNamaran ja Karoliina Lummikon kanssa vievät katsojan tanssin pauloihin.

Musiikillisissa osioissa suljemmekin välillä silmämme ja kuvittelemme itsemme Afrikan paahteisille rannoille palmupuun varjoon.

Muusikkotrio luo hypnoottisen huumaavan tunnelman koko illan ajaksi. Noelin tarttuva hymy, iloiset kiljahdukset, laulu ja rytmikäs soitanta saavatkin hymyn kasvoillemme heti alusta alkaen. Esitystä ei voi olla katsomatta ilman, että iloinen olotila valtaa mielen ja keho alkaa nykiä tanssirytmien tahtiin.

Baila Afrika. Lassi Sairela ja Eeva Soini. Kuva Matti Kivekäs.

Afrikkalainen musiikki on meille ensikertalaisille jännää, sillä aluksi tuntuu, että siinä on kyse vain mahdollisimman suuren metelin tuottamisesta. Rumpuja lyödään, lehmänkelloja soitetaan ja väliin lauletaan jotain mitä emme ymmärrä. Tämä kaikki kuitenkin luo huumaavan sekoituksen musiikkia täynnä alkukantaisia rytmejä, joissa jokaisella äänellä on paikkansa ja tuntuu kuin rytmit sykkisivät syvällä kehon kaikukopassa.

Maagista tarinankerrontaa ja punnerrusliikkeitä tekeviä värikkäitä liskoja

Illan sykähdyttävin kosketus meille lienee Vivi-Annin tarinatuokio heti väliajan jälkeen. Hän kertoo eläväisesti Beninin liskoista ja kohtaamisista näiden uskomattomien luontokappaleiden kanssa. Hän kuvailee niiden liikkumistapaa, ahnasta vedenjuontia kuivan kauden jälkeen ja mm. sitä miltä koiras ja naaras näyttävät. Vivi-Ann on luontainen tarinankertoja ja kuuntelemme hänen ääntään herkeämättä. Hän osaa pitää kuulijansa jännityksessä ja jokainen katsomossa janoaa kuulla ”mitä sitten tapahtui?”. Vivi-Annin tarinankerrontaa olisi voinut kuunnella loputtomasti – harvoin katsoja tuntee tällaista yhteyttä suoraan esiintyjään. Tämä on merkki suuresta taiteilijasta ja tunnemme iloa ja kunniaa siitä, että olemme päässeet kuulemaan hänen kaltaistaan seikkailijatarta.

Baila Afrika. James McNamara ja Laura Alho, takana vasemmalta Mikko Väärälä, Noel Saïzonou ja Akim Color. Kuva Matti Kivekäs.

Tanssiteatteri ERIn Baila Afrika -kyläjuhlailtojen tanssit ovat mielikuvituksellisia ja koreografiat äärettömän taidokkaita ja hauskoja. Tanssijoiden liikehdintä tuo mieleen Afrikan eläimet, hitaasti löntystelevät savannin nisäkkäät, ylpeästi pöyhkeilevät linnut ja omissa maailmoissaan elävät liskot.

Anna Afrikan rytmien viedä ja nauti olostasi

Parasta Baila Afrika -kyläjuhlaillassa on yleisön osallistaminen. Väliajalla pääset kokeilemaan afrikkalaisia soittimia ja luomaan omia rytmejä. Ilta huipentuu kun koko yleisö kutsutaan lavalle tanssimaan yhdessä soittajien ja tanssijoiden kanssa. Musiikki ja rytmi vievät mukanaan ja ei aikaakaan kun huomaat jamittelevasi alkukantaisten rytmien hurmiossa yhdessä muiden kanssa. Tämä ilta pitää elää ja tuntea, täysillä.

Esityksiä on 21.9.2019 asti, joten kannattaa olla nopea mikäli tunnet paloa päästä nauttimaan Afrikan iloisista rytmeistä ja tanssin voimaannuttavasta vaikutuksesta. Liput joko suoraan ERI:stä tai Lippu.fi.

Artikkelin kuva Matti Kivekäs. Baila Afrika. Edessä vasemmalta Mikko Väärälä, Noel Saïzonou ja Akim Color, takana ERI:n ensemble.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *