Kulttuuri Matkailu

Mannerheim-monologi Louhisaaren kartanolinnassa

* Yhteistyössä Visit Naantalin kanssa

Olen saapunut Louhisaareen, Askaisissa sijaitsevaan Carl Gustav Emil Mannerheimin syntymäkotiin. Oloni on jännittynyt, sillä näen vihdoin kovasti odottamani Mannerheim-monologin. Kartanolinnan ensimmäisessä kerroksessa marsalkan palvelija ottaa seurueemme vastaan, samalla ohjeistaen kuinka marsalkan läsnäollessa tulee käyttäytyä. Marssimusiikki soi johdattaen meidät portaikkoon muodostuvaa kunniakujaa pitkin kolmannen kerroksen juhlasaliin. Louhisaaren kartanolinnan autenttinen ympäristö on kuin luotu tällaiselle esitykselle, jonka ovat tehneet yhteistyössä Visit Naantali, Kansallis­museo, Louhisaaren kartanolinna ja Naantalin Teatteri.

Mannerheim palaa syntymäkotiinsa

Eletään marraskuun 6. päivää vuonna 1944 ja sotamarsalkka Mannerheim on paennut Louhisaaren linnaan odottamaan, että hänen kyytinsä saapuisi. Mannerheimin mielessä elää kuitenkin pelko siitä, että valvontakomissio ehtii kartanolle ennen kyytiä ja että hänet haetaan joko Neuvostoliittoon tai sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin. Kumpikaan vaihtoehdoista ei ole Marskin mieleen. Näissä tunnelmissa hän tilaa ulkomaanpuhelun Monte Carlon rakastetulleen kertoakseen, että saattaa myöhästyä odotetusta tapaamisesta. Mutkia matkaan tuo myös se, että kyydin järjestyminen ei tunnu onnistuvan.

Mannerheim-monologia tähdittää moni-ilmeisen karismaattinen ja vahvasta näyttelijäntyöstä tunnettu Petri Rajala. Marskin elämänvaiheita käsittelevän, fiktiivisessä tilanteessa tapahtuvan, monologin on faktaan pohjautuen käsikirjoittanut taiten Roope Lipasti. Teoksen on ohjannut Naantalin Teatterin Teija Söderholm.

Puhtain asein puhtaan asian puolesta.

Mannerheim-monologi Louhisaaren kartanolinnassa

Mannerheim-monologi Louhisaaren kartanolinnassa avaa Suomen suurmiehen elämää todenmukaisesti poimien teatraalisen henkilön elämästä tunnelmapaloja, jotka vievät menneeseen aikaan. Vahvasti poliittisen hahmon persoonaa kuvastaa hyvin täsmällisyys ja suorasukaisuus. Pehmeämpää puolta voi aistia muun muassa ihailuakin herättäneessä tanssitaidossa ja kyvyssä hurmata hyvällä käytöksellä.

Petri Rajala taituroi Marskin saappaissa

Petri Rajala loistaa roolissaan ja on kuin ilmetty Mannerheim täyttäen ylipäällikön saappaat varmoin ottein. Rajala liikkuu lavalla kuin kala vedessä ja hän selkeästi nauttii jokaisesta hetkestä luotsaten estradille paitsi sotilaan ja ylipäällikön, myös seikkailunhaluisen maailmanmatkaajan ja vieraanvaraisen isännän. Opettaapa hän näytöksen aikana myös miten Marskin ryyppy nautitaan oikeaoppisesti!

Esitys raottaa Suomen suurmiehen elämää hyveineen ja paheineen jättäen patsasmaisen idolikuvan taakseen.

Marski herää eloon Louhisaaren kartanolinnan kolmannen kerroksen juhlasalissa, joka toimii loistavana ympäristönä monologille. Suurmiehen selväpiirteinen toimintatapa välittyy ja esitys soljuu rytmikkäästi eteenpäin. Mannerheimin moniulotteiseen elämään ja menneeseen aikaan keskittyvässä monologissa on myös viittauksia nykyhetkeen. Ne tuntuivat mielestäni jokseenkin päälleliimatuilta ja nautinkin enemmän aikamatkalla olosta.

Mannerheimin vaikutus maamme historiaan on kiistaton. Esitys raottaa Suomen suurmiehen elämää hyveineen ja paheineen jättäen patsasmaisen idolikuvan taakseen. Monologi esittelee omaa tietään kulkeneen elämänmakuisen miehen ja oman aikansa suomalaisen yhteiskunnan vahvan tukipilarin, jota luja tahdonvoima auttoi eteenpäin elämässä, vaikeinakin aikoina.

Pilvi

Mannerheim-monologi Louhisaaren kartanolinnassa

Mannerheim-monologi Louhisaaren kartanolinnassa 12.9., 19.9. ja 26.9.2020. Esityksen kesto on 40 minuuttia ja sen jälkeen voit tutustua kartanolinnaan lyhyellä kävelykierroksella ilman opastusta. Liput Visit Naantalin verkkokaupasta. Monologi on varattavissa myös ryhmille.

Tutustu valovoimaiseen Petri Rajalaan tarkemmin Kotikriitikoiden blogissa: Haastattelussa näyttelijä Petri Rajala. Mikäli historia kiinnostaa niin lue myös artikkeliini huhtikuussa näkemästäni verkkolivestä Toinen tuntematon Turun Kaupunginteatterissa. Teos kertoo naisten tarinoita kotirintamalta saaden ensi-iltansa Sopukassa 30.9.2020.

Artikkelin ja Petri Rajalan kuvat Unna Äkäslompolo, Visit Naantali.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *