Pinnalla Tanssiteatteri ERIssä -arvio, lippu saatu.
Tanssiteatteri ERIn Pinnalla on teos, joka vie katsojan syvälle digitaalisen maailman syövereihin. Esitys pureutuu teknologiariippuvuuden maailmaan, jossa ruutujen valot heijastavat paitsi mahdollisuuksia, myös yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tummempia sävyjä. Samalla se nostaa keskiöön ihmisten välisen yhteyden merkityksen ja sen, miten tärkeää on olla läsnä, jakaa hetkiä ja katsoa toista silmiin ilman häiriötekijöitä. ERI yhdistää taiturimaisesti eri taiteenlajeja ja luo kerronnallisesti vahvoja teoksia, ja Pinnalla jatkaa tätä linjaa vaikuttavasti.
Esitys kietoo tanssin, valon ja musiikin saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka vangitsee heti ensiminuuteista lähtien ja jo kolmannen kohtauksen kohdalla silmäni kostuivat liikutuksesta. Pinnalla onkin kuin aikamme peili ja se heijastaa arkeamme digitaalisessa todellisuudessa, paljastaen niin kauniit kuin synkätkin puolet maailmasta, jossa kaikki tuntuu sykkivän alati kiihtyvän rytmin mukaan.
Yksinäisyys ja irrallisuus nostivat ihokarvani pystyyn, kun tanssijat vetäytyivät ajoittain omiin maailmoihinsa ja katseet kiinnittyivät näyttöihin ja liikkeet hajosivat kuin digimaailman pikselit.

Tanssiteatteri ERI, Pinnalla. Toni Laakkonen, Laura Alho, Lyylia Koivuniemi ja Nea Vuorinen, kuva Jari Laurikko.
Visuaalisuus ja äänimaailma tukevat tarinaa herättäen ajatuksia
ERI:n taiteellinen ensemble osoittaa tälläkin kertaa kykynsä luoda teos, joka on sekä visuaalisesti lumoava että sisällöllisesti vahva ja ajankohtainen. James McNamaran huikea koreografia on äärimmäisen tarkka ja ajatuksia herättävää, ja hänen suunnittelutyönsä näkyy esityksen eheässä kokonaisuudessa. Tanssijat Laura Alho, Lyylia Koivuniemi, Toni Laakkonen, Nea Vuorinen ja James McNamara tuovat kukin oman vahvan ja persoonallisen energiansa teokseen, tehden siitä äärimmäisen kiehtovan ja moniulotteisen.
Puvustuksesta vastaava Tuula Bergqvist tuo teokseen visuaalista syvyyttä ja symboliikkaa, joka tukee esityksen teemaa. Valosuunnittelija Mari Agge rakentaa näyttämölle maailman, jossa valot toimivat kuin digitaalisen ajan syke. Jussi Kalliokorpi ja Milja Nordström luovat projisoinneillaan ja äänisuunnittelullaan vangitsevan maiseman, kun taas Sami Villan animaatiot lisäävät esitykseen omaperäistä dynamiikkaa.
Pinnalla on kuin aikamme peili ja se heijastaa arkeamme digitaalisessa todellisuudessa.


Tanssiteatteri ERI, Pinnalla. James McNamara, kuvat Jari Laurikko.
Pinnalla Tanssiteatteri ERIssä – Tanssi tuo digitaalisen todellisuuden iholle
Tanssiteatteri ERIn ensemblen liikkeet ovat tarkkoja, herkkiä sekä voimakkaita ja katsojalle välittyy ajoittain ahdistavakin tunnelma algoritmien sanelemasta maailmasta. Digimaailmaa kuvataan kylmän kauniina ja sen kuluttavatkin piirteet piirtyvät väistämättä verkkokalvoille. Kyyneleet kihosivat silmäkulmiini tuon tuosta, niin voimakkaan tunnelatauksen teoksen kymmenen kohtausta loivat. Tuntui aivan kuin tanssijat olisivat samanaikaisesti vapaita ja sidottuja sosiaalisen median maailmassa, saaden liikkua siellä vapaasti, mutta riippuvaisina säännöistä.
Tanssin liikekieli on täynnä tarkkaan hiottua symboliikkaa. Yksinäisyys ja irrallisuus nostivat ihokarvani pystyyn, kun tanssijat vetäytyivät ajoittain omiin maailmoihinsa ja katseet kiinnittyivät näyttöihin ja liikkeet hajosivat kuin digimaailman pikselit. Noissa hetkissä tunsin vahvaa samaistumista ja huomasin pohtivani sitä, miten itse aina silloin tällöin unohdun ruudun äärelle siten, etten huomaa ympärilläni olevia ihmisiä. Toisaalta teos kuvaa onnistuneesti myös digimaailman tarjoamaa yhteyttä, joka luo välähdyksiä yhteisöllisyydestä ja jaetusta kokemuksesta. Tanssijoiden tulkinta luo syvällistä samaistumispintaa ja heidän liikkuessaan lavalle piirtyy myös lohdullinen kuva siitä, miten teknologia voi yhdistää meitä, tarjoten tilaa yhteisille kokemuksille ja vuorovaikutukselle.
ERI:n taiteellinen ensemble osoittaa tälläkin kertaa kykynsä luoda teos, joka on sekä visuaalisesti lumoava että sisällöllisesti ajankohtainen.

Tanssiteatteri ERI, Pinnalla. Nea Vuorinen ja James McNamara, kuva Jari Laurikko.
Pinnalla Tanssiteatteri ERIssä – Teos tarkastelee yhteiskunnallisia kysymyksiä ja laittaa pohtimaan sitä, mikä elämässä on tärkeää
Tanssiteatteri ERIn Pinnalla on kokonaisuus, joka jättää syvän ja pitkäkestoisen muistijäljen. Valosuunnittelu on huippuluokkaa, ja digitaalinen maailma vyöryy lavalle välähtelevien valojen ja projisointien kautta niin intensiivisesti, että katsoja tuntee olevansa osa sen sykettä. Tummanpuhuva lavastus luo voimakkaan kontrastin tanssijoiden ilmiömäiselle liikekielelle, joka yhdessä vaikuttavan musiikin (mm. Tšaikovski, Dominik Hauser, Jonathan Geer, Karl Jenkins ja Toby Fo) kanssa avaa tilaa katsojan omille tulkinnoille. Digitaalisen maailman tauoton rytmi pysäyttää kohtaamaan sen tyhjyyden, joka voi hiipiä elämäämme, kun teknologia alkaa hallita arkea liiaksi.
Pinnalla ei ainoastaan herättele, vaan se haastaa pohtimaan syvemmin: miten säilyttää yhteys itseemme ja toisiin ihmisiin maailmassa, jossa digitaalisuus vie yhä suuremman osan ajastamme? Miten voimme pysyä pinnalla alati kiihtyvässä tahdissa? Hienovireinen ja syvällinen teos muistuttaa oivallisesti myös läsnäolon voimasta ja siitä, miten tärkeää vuorovaikutus on. Teos kutsuu katsojan samalla pysähtymään ja arvioimaan uudelleen omaa suhdetta teknologiaan. Tanssiteatteri ERIn Pinnalla onnistuu olemaan yhtä aikaa ravisteleva ja lohdullinen, juuri sellainen kokemus, jota tämän ajan teatterilta kaipaa.
Pilvi
Pinnalla Tanssiteatteri ERIssä 22.2.2025 asti. Liput kätevästi joko suoraan teatterilta tai lippu.fi.
Lue myös aiempi arvioni Tanssiteatteri ERIn Lahjojen aika -teoksesta.
Follow my blog with Bloglovin
Artikkelin kuva: Tanssiteatteri ERI Pinnalla. Nea Vuorinen ja James McNamara, kuva Jari Laurikko.