Kulttuuri, Matkailu

Primadonnien testissä Visit Turun Food ja Museum Walkit

*yhteistyössä Visit Turun kanssa

Joulufiiliksissä Turussa –
suomalaisen kulttuurin kehdossa

Miltä se Turku oikein maistuu ja tuntuu joulukuussa? Tästä otimme selvää testaamalla Visit Turun Food Walk- ja Museum Walk-kortteja. Food Walkissa voit valita kymmenestä Turun ravintolasta viisi, joissa pääset herkuttelemaan ja tutustumaan turkulaisen ruokakulttuurin ytimeen. Museum Walk taas vie sinut tutustumaan kahteentoista Suomen vanhimman kaupungin museoon, joissa historia herää henkiin ja pääset nauttimaan kulttuurista eri muodoissa.

     

Primadonnat nauttivat kulinaristisista elämyksistä Grill it! Marinassa, di Trevissä, Smörissä ja Gustavossa. Museoista valitsimme Ett Hem -museon sekä Apteekkimuseon ja Qwenselin talon.

Hurmaava Ett Hem -museo

Tapaamme toisemme Ett Hem -museon oven edessä Piispankadulla. Ulko-ovi on koristeltu kuusiköynnöksin ja lyhdyissä palaa kynttilöitä. Joulumieli hiipii pikkuhiljaa meihin molempiin. Astumme sisään verannalle, jossa on kauniit lasi-ikkunat. Meidät vastaanottaa piika, joka kehoittaa meitä laittamaan jalkaan tossut, jotta emme sotke, sillä joulusiivousta tehdään parhaillaan. Kuulemme myös, että 1800-luvun lopulla sisustusihanteeseen kuuluivat tärkeänä osana suuret huonekasvit, kuten esimerkiksi erilaiset palmut ja tällä verannalla on muun muassa niitä.

Olemme saapuneet varakonsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa konsulinna Hélènen Åbo Akademin säätiölle lahjoittamaan kotimuseoon, joka avattiin yleisölle 1932 alkuperäisessä rakennuksessa Hämeenkadulla. Vuodesta 1965 museo on toiminut nykyisessä rakennuksessa Piispankadulla.

Tämän turkulaisen porvariskodin Kingelinin huoneessa (huone nimetty kauppaneuvos Abraham Kingelinin mukaan, joka oli Helene Jacobssonin äidinisä) meidät vastaanottaa butler, joka kysyy, onko meillä jättää visiittikorttia konsulinnalle. No ei meillä tietenkään ole, mutta ei se haittaa. Mainio tapa pyytää kävijöiden yhteystiedot ja kerätä tällä tavalla asiakasrekisteriä. Katselemme taidetta ja tässä huoneessa on kaunis Biedermeier-tyylinen istuinryhmä. Pöydälle on aseteltu kauniissa maljassa pikkuleipiä, sillä onhan pian joulu. Seuraava huone on Alfredin huone, joka on oikeastaan yhdistelmä hänen työhuoneestaan, kirjastosta sekä miesten oleskeluhuoneesta. Huoneessa on kovin hämärää ja jatkamme kierrosta.

Yhtäkkiä, kuin taikaiskusta, meidän ohitsemme lipuu itse rouva Hélène Jacobsson kauniissa leningissään.

 

Saavumme juhlasaliin ja häkellymme kaikesta kauniista, mitä näemme ympärillämme. Toinen toistaan hienompia koriste-esineitä, peilejä ja taidetta. Ja salin keskellä sädehtii aivan upea joulukuusi koristeineen. Emme koskaan ole nähneet näin kaunista kotimuseota, jossa kaikki on harkittua ja jokaisella esineellä on oma tarinansa kerrottavanaan.

Yhtäkkiä, kuin taikaiskusta, meidän ohitsemme lipuu itse rouva Hélène Jacobsson kauniissa leningissään, jonka kruunaa isolierinen hattu. Värisävy on vaikuttava sekoitus lilaa ja karmiininpunaista. Hän tervehtii meitä ja kertoo tulleensa kellarista, jossa on käynyt katsomassa marmeladeja. Niilläkin herkutellaan joulun aikaan. Kuulemme myös hänen ja toisen rouvan keskustelun, jossa he ihmettelevät kovin, miksi yhdellä ranskalaisella rouvalla on ollut lyhyt polven kohdalle ulottuva puolihame ja hiuksetkin ovat lyhyet. Eihän sellainen ole soveliasta. Hameiden kun kuuluu olla pitkät ja hiusten tulee olla sidottuna. Keskustelemme konsulinnan kanssa juhlasalin seinällä olevasta Albert Edelfeltin taulusta, jonka taiteilija on maalannut Jacobssonien kesäkodissa Ruissalossa.

Olemme ihastuneita tähän kaikkeen. Pian meille selviää, että olemme osuneet museoon juuri oikeana päivänä, sillä Kostyymiklubilaiset (Kostymklubben), Ett Hem -museon roolihahmoihin ja pukuihin erikoistunut vapaaehtoisryhmä, ovat elävöittämässä museota. Tätä he tekevät muutamina päivinä vuodessa. Heitä kaikkia yhdistää kiinnostus historiaan ja sen elävöittämiseen ja osa rakastaa myös pukujen tekemistä ja ompelua.

Samalla huoneeseen tulee itkien
Olga-piika, joka on jo toistamiseen polttanut piparit leivinuunissa.

Saavumme makuuhuoneeseen, jossa yksi piika tekee taitavasti pirtanauhaa ja toinen keritsee lankaa värttinällä. Nämä hahmot ja äsken tapaamamme konsulinna ovat niin valloittavia, että heidän toimintansa vie meidät ajassa taaksepäin ja unohdamme katsella tarkalla silmällä muita huoneita. Samalla huoneeseen tulee itkien Olga-piika, joka on jo toistamiseen polttanut piparit leivinuunissa. Ja ne palaneet piparit tosiaan ovat hänen käsissään hopeisella tarjottimella. Konsulinna ohjaa hänet hakemaan lisää piparitaikinaa kellarista. Kaikki toivovat, me mukaan lukien, että seuraavat piparit eivät pala.

Jatkamme matkaa ruokasaliin, jonka suuri pöytä on katettu joulupäivällistä varten. Upeat punaiset nauhat roikkuvat kattolampusta ja tuovat juhlan tuntua tilaan kauniin kattauksen lisäksi. Yksi piioista uskaltaa kysyä meiltä, että miten paljon rouvilla on palvelusväkeä. Olemme heti mukana ja sanomme, että vain yhdet (meidän miehet), sillä tässä taloustilanteessa on ollut pakko tinkiä henkilökunnan määrästä.

Voisimme jäädä asumaan tänne Ett Hem -museoon ja pukea roolivaatteet päällemme. Niin ihana museo on ja siihen tuovat ehdottomasti oman lisänsä rooleihinsa täysin sydämin heittäytyneet kostyymiklubilaiset. Heidän kaikesta toiminnasta näkee, että he nauttivat, kun saavat esiintyä meille taviksille. Tätä voisi olla enemmän muissakin museoissa. Haikein mielin jätämme herrasväen palvelijoineen jouluaskareidensa pariin ja jatkamme matkaa.

Tämä oli loistava startti Museum walkille! Olemme suunnitelleet Turku-ekskursion jouluisena sunnuntaina niin, että pääsemme yhdistelemään sekä Museum että Food Walk -korttejamme. Museossa käynnin jälkeen palaammekin takaisin nykyhetkeen ja vatsanpohjassa kurnii nälkä.

Grill it! Marina

Suuntaamme kohti Linnankatua, jossa sijaitsee legendaarisen Radisson Blu Marina Palace Hotellin ravintola Grill it! Marina. Aurajoen rannalla sijaitsevan ravintolan Food Walk -annos on Pulled Pork Burger. Meidät ohjataan ikkunapöytään ja tilaamme odotellessamme lasilliset limua. Burgerit saapuvat pian ja voi että, kun ne maistuvat hyvälle. Revityn possun lisäksi hampurilaiseen kuuluu tomaattia, punasipulia, salaattia ja suolakurkkua. Hyvin toimiva kombo, josta vatsa täyttyy mukavasti.

 

Food Walk on kertakaikkisen hauska tapa viettää aikaa Turussa paikallisia makuja maistellen.

di Trevi

Sopivasti jäi tilaa vatsaan ja suuntaammekin burgerin jälkeen nauttimaan vielä ravintola di Trevin Tapaslankusta. Aurakadulla sijaitsevaan ruokaravintolaan yhdistyy viinibaari ja tunnelma on rento ja sisustus on sekä kodikas että tyylikäs. Pääsemme pöytään ja meiltä kysytään haluammeko etukäteen tietää mitä annos pitää sisällään. Haluamme yllättyä ja siksi tarjoilija avaa sisällön meille vasta kun tuo sen pöytään. Annokseen kuuluu patatas bravas, salamia, mustia ja vihreitä oliiveja, focacciaa sekä friteerattuja halloumitikkuja. Ruokajuomana nautimme vettä.

Kaikki maut tukevat toisiaan ja maistuvat hyvältä. Halloumitikut dipataan makeahkoon kastikkeeseen ja suolainen salami ja oliivit tasapainottavat makuja herkullisesti. Perunoissa oli meidän makuun hieman liikaa purupintaa jäljellä, mutta kypsät palaset dipattuna aioliin ovat suussa sulavia. Yrityksistämme huolimatta, emme saa kiireisen tarjoilijan huomiota kiinnittymään meihin ja niinpä jatkamme matkaa seuraavaan kohteeseen. Ah, di Trevi oli melkein täydellinen makuelämys…

Summauksena, Food Walk -kortin käyttäminen on erittäin helppoa siihen kuuluvissa kohteissa. Ravintoloiden henkilökunta tunnistaa tuotteen heti ja tekee korttiin merkinnät oman ravintolansa kohdalle. Food Walk on kertakaikkisen hauska tapa viettää aikaa Turussa paikallisia makuja maistellen. Kortille on valittu kivoja annoksia, suolaista ja makeaa, Turun erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Tämä on elämys jopa paikallisille!

Mennyttä aikaa Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa

Sunnuntai-iltamme kruunaa tutustuminen Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon. Kiidämme ovelle hieman ennen sulkemisaikaa ja saamme tutustua varsin autioon museoon rauhassa. Rakennukset sijaitsevat Turun kuuluisassa Fortuna-kortelissa. Nimensä kortteli on saanut siitä, että se on onnekkaasti säästynyt Turun palossa vuonna 1827, jolloin suurpalon tulimeri pysähtyi vain muutamien kymmenien metrien päähän rakennuksista. Onni se on tosiaan ollutkin ja nykypäivänä Apteekkimuseossa pääseekin tutustumaan autenttiseen 1700-luvun puutaloon Aurajoen rannassa. Museo on täynnä mielenkiintoista esineistöä ja vaikkakaan oikeaa apteekkia paikalla ei ole toiminut, on se erinomainen esimerkki tuon ajan apteekkarin toimesta ja työvälineistä.

Apteekkimuseo on sokkeloinen ja täynnä pieniä huoneita ja herttaisia yksityiskohtia. Tämän täytyykin olla Turun yksi sympaattisimmista museoista ja saa Primadonnilta vahvan suosituksen. Tänne on ehdottomasti piipahdettava uudestaan kesällä ja sen jälkeen nauttia vaikka jäätelöstä jokirannassa!

Smör

Food Walkimme jatkuu seuraavana tiistai-iltana ja ensimmäisenä suuntaamme Läntisellä Rantakadulla sijaitsevaan kuuluisaan ravintola Smöriin. Tämä kellariravintola panostaa skandinaaviseen lähiruokaan. Vieno puheensorina täyttää kauniisti sisustetun ja valaistun ravintolatilan, kun saavumme sisälle. Smörissä Food Walkiin kuuluu päivän alkuruoka, joka on meidän siellä ollessa tartaletti kurpitsapyreellä ja vuohenjuustolla.

Tilaamme alkuun lasilliset kuohuvaa, tätä kulinaristista ravintolaa pitää aistia pidempään. Tarjoilija tuo annoksemme pöytään ja kertoo ammattitaitoisesti mauista ja annoksen raaka-aineista. Osana annosta tarjottavan herkullisen vuohenjuuston nimi on Syrjähyppy. Tätä Saloniemen juustolan, vuohenmaidosta valmistettua Chevrejuustoa saa tarjoilijan mukaan ainakin Sokos Wiklundilta. Ah, mitä asiantuntijuutta, tuota juustoa pitää saada joulupöytään.

Alkupalahetki Smörissä on täydellinen makunautinto ja asiakaspalvelu loistavaa. Tulee hyvä mieli siitäkin, että saa antaa ruusuja ääneen kun itsekin teemme molemmat asiakaspalvelutyötä. Smörissä voi todella jättää arjen hetkeksi taakse ja herkutella sydämen kyllyydestä uusilla makunautinnoilla.

Gustavo

Kulinaristinen Food Walk -matkamme jatkuu kohti Tuomiokirkkosillan kupeessa sijaitsevaa ravintola Gustavoa. Tämä ravintola tarjoaa välimerellisen keittiön herkkuja. Ravintolapuoli on täynnä, mutta pääsemme herkuttelemaan kabinetin puolelle. Food Walkin annos on päivän pintxot, joissa on piirasta tulisesta makkarasta ja siitakesienistä sekä lisäksi pieniä vihreitä paprikoita. Makuelämystä täydentää mukava tunnelma, paras seura ja hauskat jutunaiheet. Tiistai-illassa on näiden herkkujen myötä ripaus luksusta. Tämä toimii!

Turun Museum Walk ja Food Walk -kortit voit ostaa Visit Turun matkailuneuvonnasta tai verkkokaupasta. Jokaisen foodien unelma maksaa 44 € ja museoiden heavy-user saa oman korttinsa ensi vuonna 38 € hintaan. Molempien korttien käyttö on helppoa, kunhan huomioit käyttöajan, joka on molemmissa kolme peräkkäistä vuorokautta. Huolellinen suunnittelu kannattaakin ja suosittelemme lämpimästi ravintoloiden sekä museoiden aukioloaikojen tarkistamista ennakkoon. Kannattaa myös harkita pöytävarausten tekoa erityisesti viikonloppuisin ja juhlasesonkeina. Nämä molemmat tuotteet ovat loistavia lahjoja pukinkontiin tai merkkipäiville.

Ota mukava asento sohvalla
takkatulen ääressä, vielä ehdit shoppailla
nämä tuotteet itsellesi tai läheisellesi ennen aattoa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *