Kulttuuri

Väkevän voimakas Kalevala Åbo Svenska Teaterissa

Yhteistyössä Åbo Svenska Teaterin kanssa

Nyt kolahti ja kovaa.

Väkevän voimakas Kalevala on Åbo Svenska Teaterin syksyn 2019 modernisoitu suurmusikaali ja tajunnanräjäyttävä tulkinta kansalliseepoksemme teksteistä. Musikaali tekee kunniaa Elias Lönnrotin 170-vuotiaalle teokselle ja se on roolitettu 22 näyttelijä-laulaja-tanssija-nukettajalla, joiden vahvaa presenssiä tukee maagista musiikkia luova orkesteri. Huikea ensemble koostuu naisista ja tämä spektaakkeli saa aikaan non-stop vaikutusväristykset koko kropassa. Ja ihmekös, kun kuuntelee yli kahdenkymmenen väkevän naisäänen yhteislaulua, aistii tunteiden paloa ja paatosta, näkee vahvoja hahmoja, surkeita kohtaloita sekä jopa koomisia piirteitä saavia juonenkäänteitä.

Ilmaisuvoimaista teatteria ainutlaatuisin elementein

Åbo Svenska Teaterin Kalevala on vaikuttavuudessaan ensiluokkaista teatteria. Mielessämme kävi useasti, että harvoinpa näin upeaa kokonaistaideteosta on tullut Suomessa seurattua. Kalevalan näyttelijät, teksti, lavastus, puvustus, valaistus ja rytmitys toimivat upealla sykkeellä, jonka tempo vie mennessään.

Tiesimme, että nyt olemme hyvän äärellä kun Ilmatar synnytti maailman.

Kalevala, Åbo Svenska Teater, kuva Pette Rissanen.

Kalevala. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.

Massiivinen työryhmä on luonut modernisoidun version Kalevalasta

Elias Lönnrotin eeppisen tekstin ovat kääntäneet esitysmuotoon Lars ja Mats Huldén. Kalevalan on ohjannut, koreografioinut sekä dramatisoinut Jakob Höglund, joka ohjasi Myrskyluodon Maijan vuonna 2015. Uutta musiikkia on säveltänyt Robert Kock ja laulujen sanoitukset on luonut Tobias Zilliacus. Lavalla nähtävät nuket on suunnitellut ja toteuttanut Heini Maaranen ja niiden taidokkaasta ohjauksesta vastaa Ari Ahlholm. Tekstin sovittaa näyttämölle dramaturgi Annina Enckell. Ohjaajan ja koreografin assistenttina sekä tanssikapteenina toimii Soile Ojala. Kalevalan puvustuksen ja nerokkaan lavastuksen on suunnitellut Heidi Wikar. Orkesteria johtaa Sara Puljula.

Kalevala, Åbo Svenska Teater, kuva Pette Rissanen.

Kalevala. Kuva Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

Svenska kulturfonden-säätiön tukema Åbo Svenska Teaterin massiivinen Kaleva-tuotanto on monella tavalla tämän ajan uranuurtaja, sillä teos on yhdistetty erikoiskoulutukseen, joka sisältää musiikki- ja nukketeatterin syventäviä opintoja. Åbo Svenska Teatterin näyttelijät Amanda Nyman ja Monica Nyman luovat yhdessä Turun AMK:n Taideakatemian nukketeatterilinjan ja Pietarsaaren Yrkeshögskola Novian musiikkilinjan opiskelijoiden kanssa uutta, kokeilevaa ja poikkitaiteellista teatteria, jota on ilo seurata.

Tarkkaan hiottua ja viimeisteltyä koreografiaa

Åbo Svenska Teaterin kolmetuntisen modernin ja raikkaan Kalevalan viiden näytöksen kohtauksissa käsitellään Kalevalan päähahmoja ja -tarinoita. Tutuksi tulevat niin vaka vanha Väinämöinen, naisten perään haikaileva Lemminkäinen, yksinäinen taivaantakoja seppä Ilmarinen, kostonhimoinen Kullervo sekä Marjatan merkillinen kohtaaminen puolukan kanssa. Jokainen kohtaus on tarkkaan hiottu ja vaikuttavasti koreografioitu. Esityksessä käytetään taidokkaasti hyväksi pelkistettyä lavastusta sekä Maarasen suunnittelemia ja toteuttamia nukkeja, jotka ovat koskettavia ja merkityksellisiä tukiessaan kunkin kohtauksen päähahmon tarinaa. Ne myös rytmittävät tarinan kulkua ja hämmästyttävät eloisuudellaan.

Kalevala, Åbo Svenska Teater, kuva Pette Rissanen.

Kalevala. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.

Lavastus ja valaistus ovat erityisen onnistuneita omassa pelkistetyssä muunneltavuudessaan. Kiidämme hetkissä huojuvia puita täynnä olevista metsistä, villieläinten ympäröimiksi, meren alle Ainon seuraksi, Tuonelan virralle ja Louhen kotikonnuille pohjolaan. Pyörivää lavaa ja sille rakennettua vinoa kiipeilyseinää käytetään nerokkaasti, mieleemme jää erityisesti hauskasti toteutettu Kullervon matka kontuja ja kinttuja pitkin lavan pyöriessä. Hykerryttävän hauskaa on myös Marjatan kohtaaminen puolukan kanssa. Bravo!

Kalevala, Åbo Svenska Teater, kuva Pette Rissanen.

Kalevala. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.

Musiikin ja rytmien ilotulitusta tarjoilee kapellimestari Puljulan johdolla taidokkaasti naisista koostuva orkesteri. Muusikot Aili Järvelä (13.11. alkaen), Sini Palokangas (9.11. asti), Mirva Tarvainen sekä Senni Valtonen ovat multitalentteja ja miten kauniisti suomalaiseen sielunmaisemaan kuuluva kannel soikaan heidän käsissään muiden soitinten ohella. Kerrassaan hurmaavaa.

Lavalla nähdään lahjakas, hahmonsa täydellisesti omaksunut ensemble

Kalevalan aikana lavalla nähdään suuri joukko näyttelijöitä eri koreografioissa. Esitys onkin visuaalisuuden, musiikin, laulun ja erilaisten äänimaailmojen sekä tunnetilojen juhlaa koko kestonsa ajan. Jokaisessa näytöksessä on oma päähahmonsa, jotka vierailevat myös toistensa tarinoissa. Väinämöistä näyttelee Heli Lyytikäinen, Lemminkäistä Sonia Haga, Lemminkäisen äitiä Monica Nyman, Ainoa Jahorina Kolppanen, Ilmarista Sofia Törnqvist, Louhea Saara Lehtonen, Kullervoa Reetta Moilanen ja Marjattaa Julia Högnabba-Lewis. Heidän lisäkseen lavalla nähdään lukuisa joukko muita Kalevalan hahmoja.

Kalevalan voimakkaiden naishahmojen tarinat nykypäivänä

Åbo Svenska Teaterin tulkinta Kalevalasta on virkistävä ja naisenergiaa säkenöivä esitys, joka pistää miettimään naisten roolia kautta aikojen suomalaisessa kulttuurissa. Kalevalan iättömät tarinat vahvoista naisista ovat puhuttelevia yhä nykyäänkin. Kalevalan naishahmojen tarinat kertovat muutoksesta, vaikeista tilanteista ja luovista ratkaisuista. Oli kyseessä sitten immen vahva tahto itsenäisyyteen tai äidin palava rakkaus, nainen löytää keinon saada tahtonsa läpi ja toteuttaa itseään.

Louhi, Pohjolan akka, puolustaa kuin petokissa omiaan.

Kalevala, Åbo Svenska Teater, kuva Pette Rissanen.

Kalevala, Louhi, Saara Lehtonen. Kuva Pette Rissanen / Åbo Svenska Teater.

Aino ei suostu alistumaan veljensä myymänä Väinämöisen vaimoksi vaan hukuttautuu ja siirtyy Vellamon neidoksi kyynelehtien itsensä meren olevaksi. Louhi, Pohjolan akka, puolustaa kuin petokissa omiaan ja Lemminkäisen äidin rakkaus saa tämän kokoamaan poikansa palaset Tuonelan virrasta. He kaikki ovat vahvoja ja väkeviä naisia, jotka eivät alistu muotteihin tai miehisen vallan alle.

Åbo Svenska Teaterin Kalevala yhdistää musiikkiteatterin, visuaalisen teatterin, animoidut esineet ja nukkehahmot suuren näyttelijäkaartin voimin ehjäksi kokonaisuudeksi nostaen teoksen kunniakkaasti tasolle, jollaista ei ole ennen koettu. Tuloksena on täydellinen matka, jossa nauretaan ja leikitään antaen mielikuvitukselle siivet tasa-arvon ajassa ja naisten äänten kirkkaasti kuuluessa.

Kalevalan iättömät tarinat vahvoista naisista ovat puhuttelevia yhä nykyäänkin.

Kalevala. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.

Åbo Svenska Teaterin Kalevala on tämän teatterikauden must-see

Mikäli et ole vielä käynyt katsomassa Åbo Svenska Teaterin Kalevalaa niin suosittelemme hankkimaan liput tähän Turun 2019-2020 teatterikauden spektaakkeliin mahdollisimman pian. Voimme luvata, että koet upean elämyksen, joka jää mieleesi pitkäksi aikaa. Istuessamme katsomossa tuntui kuin olisimme kiitäneet suoraan Lontoon tai Broadwayn suurmusikaalien maailmaan.

Tiesithän myös, että Åbo Svenska Teateriin voit mennä vaikka se kouluaikainen ruotsi ei olisi niin kirkkaana mielessä. Esitykset on tekstitetty sekä ruotsiksi että suomeksi ja näin ollen pysyt takuuvarmasti näytelmän otteessa. Kaunis kaksikielinen käsiohjelma on Pette Rissasen käsialaa ja voit helposti tarkistaa tarinoiden ydinkohtia, vaikka eihän musiikin, tanssin ja visuaalisuuden ymmärtäminen aina tarvitsekaan kieltä.

Vaikutu Åbo Svenska Teaterin Kalevalasta tammi-helmikuussa 2020. Osta lippusi teatterilta tai Ticketmasterilta.

Artikkelin kuva: Kalevala, Louhi, Saara Lehtonen. Kuva Pette Rissanen, Åbo Svenska Teater.

Mikäli et ole vielä lukenut Främlingen –Muukalaisrakkautta ja -vihaa Åbo Svenska Teaterissa niin käyhän lukemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *